Діяльність компанії

Активуй економ режим: працівникам "ЕНЕРА СУМИ" розповіли лайфхаки енергозбереження

Рік тому українців закликали одягнути маски, тепер просять за можливості вимкнути електроприлади. В Україні з’явився новий, життєво необхідний тренд – економити світло, газ і тепло. До цього змушує передусім війна. Зокрема, руйнування та пошкодження енергетичної інфраструктури внаслідок масованих обстрілів з боку росії. Інформаційно-консультаційний центр ТОВ "ЕНЕРА СУМИ" підготував для працівників компанії презентацію дієвих порад, які допоможуть оптимізувати використання енергоресурсів.

ЯК ЗМЕНШИТИ ОБСЯГИ СПОЖИВАННЯ?

Перший спосіб примусовий: Це коли застосовують графіки аварійних відключень для різних категорій споживачів для зменшення навантаження в енергосистемі. Через атаки рф енергосистема України зазнала масштабних пошкоджень, тому такі знеструмлення застосовують майже щодня.

Другий спосіб, до якого закликають всіх споживачів - добровільне обмеження завдяки високій культурі енергоспоживання.

Почніть зі зміни побутових звичок. Зменшуйте споживання в пікові години вранці та ввечері, адже дотримання режиму ощадливого використання електроенергії допомагає енергетикам балансувати енергосистему та відновлювати мережі після ворожих атак.

Прання чи нагрівання бойлера можна перенести, наприклад, на період із 23:00 до 6:00. Також не треба вмикати усі прилади у квартирі. Не вмикати загальне освітлення на 4-5 ламп, якщо можна користуватися локальним там, де ви працюєте. Те саме стосується електрообігрівача. Нехай гріє лише один і не на максимум. Ці дрібниці складаються у дуже потрібну економію, - наголошує начальник інформаційно-консультаційного центру ТОВ "ЕНЕРА СУМИ" Катерина МАРЧЕНКО.

При правильному підході до використання електричної енергії можна досягти 10-30% економії.

ПОРАДИ ДЛЯ ОЩАДЛИВИХ

  1. Встановивши у своєму помешканні енергозберігаючі лампи, ви зменшите споживання електричної енергії. Вони служать у 5-8 разів довше, ніж звичайні лампи розжарювання при споживанні електроенергії в 10 разів менше.
  2. Правильно використовуйте електрочайник. Щоб заощадити електроенергію, кип’ятіть лише стільки води, скільки потрібно в даний момент. Також подбайте про те, щоб не було накипу, адже із ним чайник у 30 разів гірше проводить тепло і споживає на 40% менше електроенергії.
  3. Замість посудомийної машини - використовуйте ручне миття посуду. Пилосос можна замінити на звичайний віник чи вологу ганчірку.
  4. Замість електронагрівача застосовуйте теплий одяг та гарячий час з термосу.
  5. Волосся сушіть рушником, без застосування фену. Це не лише допоможе зменшити енергоспоживання, але й влаштує невеликий відпочинок для вашого волосся, що точно покращить його стан.

ЕКОНОМІЯ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ В ОФІСІ

  1. Використовуйте світлодіодні (LED) лампочки. Вони є енергозберігаючими, а також не виділяють ніяких шкідливих речовин.
  2. Не допускайте надмірного застосування електронагрівальних приладів.
  3. Оптимізуйте роботу комп՚ютерної техніки. Проблема багатьох: комп’ютер в режимі очікування. У такому стані його можна залишати, якщо покидаєте робоче місце на декілька хвилин, а не на цілий день/ніч.
  4. Підтримуйте чистоту вікон.
  5. Автоматизуйте систему освітлення. Встановіть датчики руху. Це дасть змогу не споживати енергоресурси тоді, коли вони не потрібні.
  6. Обов’язково вимикайте усі прилади. Рекомендовано навіть виймати штекер із розетки чи відключати блок живлення. Крім економії, це дозволить убезпечити пристрої від пошкоджень під час перепадів напруги.

ДОСВІД ЗАХІДНИХ КРАЇН

Енергетична криза внаслідок війни, розв’язаної росією в Україні, змушує різні країни обмежити енергоспоживання й переглянути власні звички, адже тарифи суттєво зросли.

У Франції вирішили обмежити світлову рекламу. Не уникне цього припису навіть Ейфелева вежа. Також магазини повинні зачиняти двері, якщо всередині приміщення увімкнений кондиціонер. За порушення передбачені санкції у вигляді штрафів: до 750 євро – за відкриті двері, та 1500 євро – за світлові вивіски. Денна температура в громадських будівлях знизиться на один градус – до 18° C  (виняток – будинки для людей похилого віку та дитячі садки), нічна – до 12° C.

Уряд Німеччини закликав громадян зменшити час у душі й користуватись побутовою технікою вночі.

Швейцарський Уряд запровадив для громадян адміністративну відповідальність за зігрівання будинків вище певних температур. Мешканцям загрожує тюремний термін чи штраф. У будинках, що опалюються газом, температура не може перевищувати +19 градусів. Водночас гарячу воду можна нагріти лише до +60 градусів. Обігрівачі заборонено використовувати.

Розумне і дбайливе користування електроенергією дозволяє без додаткових витрат отримувати у 2-3 рази більше користі від власних електроприладів, знизити невиправдані витрати та водночас зменшити оплату за спожиту електроенергію, - зауважує Катерина МАРЧЕНКО.

Енергозбереження передбачає не відмову від благ цивілізації чи обмеження власних потреб, а шлях раціонального використання енергоресурсів.

Подбай про країну – споживай відповідально!

 

30.12.2022

Сплачуй легко

ЕНЕРГО
ПРЕМІЯ

Особистий кабінет