Про ринок електроенергії

Розповідаємо про ключові зміни в новому Порядку продажу та обліку електричної енергії, виробленої активними споживачами та розрахунків за неї

ТОВ «ЕНЕРА СУМИ» повідомляє: НКРЕКП постановою від 29 грудня 2023 року № 2651 затвердила Порядок продажу та обліку електричної енергії, виробленої активними споживачами та розрахунків за неї.

Нагадаємо, у червні Верховна Рада ухвалила Закон про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України, який, серед іншого, передбачає створення механізму самовиробництва, який дає змогу споживачам встановлювати генерацію для власних потреб, решту неспожитої електроенергії продавати своєму постачальнику.

Тобто раніше приватне домогосподарство продавало електричну енергію згенеровану власними електроустановками тільки ПУП (постачальнику універсальних послуг) за тарифами встановленими НКРЕКП.

Тепер же юридичні особи і приватні домогосподарства мають можливість продавати електроенергію постачальнику за ціною, що склалася на ринку «на добу наперед» у розрахунковому періоді (годині). Електропостачальнику, який не є постачальником універсальних послуг – за вільними цінами.

Активний споживач – споживач, у тому числі приватне домогосподарство, енергетичний кооператив та споживач, який є замовником енергосервісу (як до, так і після переходу до замовника за енергосервісним договором права власності на майно, утворене (встановлене) за енергосервісним договором), що споживає електричну енергію та виробляє електричну енергію, та/або здійснює діяльність із зберігання енергії, та/або продає надлишки виробленої та/або збереженої електричної енергії, або бере участь у заходах з енергоефективності та управління попитом відповідно до вимог закону, за умови що ці види діяльності не є професійною та/або господарською діяльністю.

ТОВ «ЕНЕРА СУМИ» розповідає про ключові зміни в новому Порядку продажу та обліку електричної енергії, виробленої активними споживачами та розрахунків за неї:

Механізм самовиробництва дозволяє активним споживачам електроенергії, що виробляють електроенергію з альтернативних джерел, відпускати надлишки виробленої електроенергії у електричну мережу та одержувати компенсацію за ці відпущені обсяги. В рамках механізму самовиробництва встановлюється взаєморозрахунок вартості обсягу відпущеної електроенергії. Споживачі отримують плату за електричну енергію, яку вони відпускають у мережу, згідно з установленими тарифами або іншими визначеними правилами. Отримані кошти можуть бути використані споживачами для покриття їх власних витрат на електроенергію або інших послуг.

За такий же принцип можуть відбуватись розрахунки щодо обсягу споживання електроенергії споживачами з електричної мережі. Споживачі з альтернативними джерелами енергії можуть використовувати електричну енергію з мережі у тих випадках, коли їх виробництво не забезпечує необхідний обсяг енергії або у разі недоступності власної генеруючої установки. У рамках взаєморозрахунків вартості споживаної електроенергії з електричної мережі, споживачі з альтернативними джерелами енергії сплачують вартість електроенергії згідно з установленими тарифами та правилами. Крім того, можуть бути враховані і додаткові витрати на послуги з передачі та/або розподілу електричної енергії.

06.02.2024

Сплачуй легко

ЕНЕРГО
ПРЕМІЯ

Особистий кабінет