Побутовим споживачам

Про розрахунки за "зеленим тарифом" під час війни у деталях

Постановою НКРЕКП №396 від 26.04.2022 врегульовано порядок виплат за "зеленим тарифом" власникам домашніх СЕС на час воєнного стану та 60 днів по його завершенню/скасуванню. Коротко пояснюємо основні правила.

  1. Постачальники універсальних послуг (у Сумській області - ТОВ "ЕНЕРА СУМИ"), мають купувати електроенергію домашніх СЕС та ВЕС, а також комбінованих установок на умовах, що діяли раніше. Проте виплати під час воєнного стану здійснюватимуться не в повному обсязі, а частково.
  2. Ціну для розрахунків з власникам генеруючих установок визначатимуть за формулою: тариф для населення на відсоток надходження оплати від споживачів у конкретній області в місяць генерації.

Якщо у березні показник розрахунків споживачів становить 80%, тариф часткової оплати за цей місяць такий: 1,68*0,8 = 1,344 (грн з ПДВ/кВт∙год). Його застосують до обсягу проданої домогосподарством у березні енергії.

  1. Постачальники універсальних послуг мають 60 днів від завершення місяця генерації на часткову виплату виробникам. Відповідно розрахунок за березень слід провести до кінця травня.
  2. Остаточна доплата за "зеленим тарифом" здійснюватиметься щомісячно пропорційними частинами. Період для повного розрахунку відповідає терміну дії воєнного стану + 60 днів після його припинення/скасування.

В обґрунтуванні до постанови зазначається, що документ створено з урахуванням значного зменшення надходження коштів за послуги з постачання та передачі електричної енергії та у зв'язку з необхідністю сталого функціонуванням ПУП, на яких покладено спецзобов'язання з постачання електроенергії побутовим та малим непобутовим споживачам.

Сплачуй легко

ЕНЕРГО
ПРЕМІЯ

Особистий кабінет