Побутовим споживачам

Що буде за несплату рахунків за електроенергію?

Побутові клієнти ТОВ "ЕНЕРА СУМИ" заборгували за спожиту електроенергію близько 48 мільйонів гривень. Причому до суми не включено нарахування за квітень. До припинення чи скасування воєнного стану заборонено відключати населення за несплату комунальних послуг. Проте це не означає, що їх надають безоплатно. Що необхідно знати, щоб уникнути зайвих проблем і додаткових витрат, розповідаємо далі.

Чому важливо дотримуватися платіжної дисципліни?

Унаслідок ракетних атак і ворожих обстрілів енергоб'єкти країни зазнали масштабних пошкоджень. Для відновлення енергетичної інфраструктури потрібен значний фінансовий ресурс. Лише стабільне надходження коштів дозволить оперативно поповнювати запаси необхідного обладнання.

Відповідальність кожного споживача допоможе зменшити імовірність виникнення аварійних ситуацій і якомога швидше реанімувати енергосистему.

Клієнтам, які постійно відкладають оплату рахунків на потім, не варто сподіватися на списання боргів. За період дії воєнного стану накопичиться значна сума, яку в подальшому все одно доведеться сплатити. У разі вирішення питання в судовому порядку у споживачів виникнуть додаткові витрати.

Постачальникам повернуть право ініціювати відключення боржників. Потім цим споживачам доведеться не лише оплатити усі рахунки, а й послуги відключення та повторного підключення.  

Ви ризикуєте залишитися без державної допомоги, якщо не сплачували за електроенергію або інші комунальні послуги понад три місяці та встигли накопичити борг більше 680 гривень (40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян). До слова, рішення про призначення субсидії ухвалюють не постачальники. Раніше питанням опікувалися органи соціального захисту населення, наприкінці 2022 року функції перейшли до Пенсійного фонду України.

ТОВ "ЕНЕРА СУМИ" цінує кожного відповідального клієнта. Дякуємо свідомим споживачам, які вчасно розраховуються за надані послуги. Жителям Сумської області, які мають фінансові проблеми або з інших причин не можуть оплачувати рахунки у встановлені терміни, радимо не накопичувати боргів і не доводити справу до суду.

Оптимальний вирішення питання – оформлення договору про реструктуризацію заборгованості. Для його укладення потрібно написати заяву і подати комплект документів до найближчого центру обслуговування клієнтів.

Домовленість про поетапну виплату боргу не звільняє споживача від поточних розрахунків. За умови порушення клієнтом графіка погашення заборгованості ТОВ "ЕНЕРА СУМИ" має право достроково розірвати договір про реструктуризацію в односторонньому порядку.

Нагадаємо, якщо використовуєте електроенергію для власних потреб, маєте оплатити рахунок протягом 10 днів з моменту його отримання, але не пізніше 20 числа місяця. Для цього варто скористатися особистим кабінетом або мобільним застосунком "E-Svitlo", додатками банків, сервісами онлайн-платежів, звернутися до банківського чи поштового відділення.

23.05.2023

Сплачуй легко

Особистий кабінет