Діяльність компанії

Монетизація "зеленої" енергії: "ЕНЕРА СУМИ" пояснює дію нового механізму самовиробництва

Електропостачальник “ЕНЕРА СУМИ” запускає інформаційну кампанію “Net billing: як це працює?”. Це серія публікацій, що допоможуть розібратися у механізмі самовиробництва та дізнатися про переваги нововведень. Ми розповімо, як “зелену” енергію конвертувати в гривні. Що робити, щоб сонце, вітер і вода почали працювати на вас. Хто такий активний споживач і чому він може не тільки заощадити власні кошти, а й отримати додатковий заробіток. Перший матеріал зі спеціальної рубрики - далі.

Тепер сонячні панелі, геліосистеми, вітряки, теплові насоси та інші генеруючі установки не тільки забезпечать ваш будинок або підприємство електроенергією, а й допоможуть заробити. Якщо згенерованих кіловат більше, ніж вам треба, надлишок можна продати своєму постачальнику. Це передбачає механізм самовиробництва, який ще називають Net billing. Він набув чинності з січня 2024 року.

Простими словами, механізм самовиробництва є системою, завдяки якій побутові та юридичні споживачі можуть встановити генеруючі установки, наприклад, сонячні електростанції, і продавати надлишок енергії в мережу, а у разі дефіциту – придбати її у свого постачальника.

Закон визначає чіткі параметри таких установок і запроваджує нове поняття – активні споживачі. Тобто такі, що не лише використовують електроенергію з мережі, а й здатні генерувати й ділитися нею. Хто і як може отримати цей статус і які критерії для них встановлено - розповімо у наступному матеріалі.

За новим механізмом виробник "зеленої" енергії, який отримав більше кіловат, ніж використав, продає зайве своєму постачальнику на умовах укладеного договору, що є додатком до договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг/споживачу.

Взаємні розрахунки відбуваються за результатами місяця - активний споживач доплачує постачальнику або навпаки. Алгоритм визначений Порядком продажу та обліку електричної енергії, виробленої активними споживачами, та розрахунків за неї, що затверджений постановою НКРЕКП від 29.12.2023 року №2651. 

Детальніше про активних споживачів, як отримати цей статус і за яких умов можна його втратити – у 2-ій публікації у рамках інформаційної кампанії "Net billing: як це працює?"

Нормативно-правова база нового механізму:

21.06.2024

Сплачуй легко

ЕНЕРГО
ПРЕМІЯ

Особистий кабінет