Побутовим споживачам

13 ідей, як заощадити електроенергію в опалювальний сезон

Україна готується до осінньо-зимового періоду 2022-2023 років. За прогнозами урядовців, цей опалювальний сезон стане найскладнішим за часи незалежності. Ми підготували добірку порад, як не переплачувати за комфорт і затишок у домі та подбати про енергетичну стійкість держави.  


Нині питання раціонального використання електроенергії набуло стратегічного значення. Йдеться не лише про економічну вигоду для споживачів і турботу про довкілля. Зменшення навантаження на мережі сприятиме стабільному функціонуванню енергосистеми. Закликаємо і побутових, і юридичних клієнтів споживати ресурси максимально збалансовано, адже це внесок кожного у перемогу на енергетичному фронті, - наголошує директор ТОВ "ЕНЕРА СУМИ" Ірина ЛОШАК.

Удосконалюйте освітлення – зменшуйте енерговитрати

  1. Проведіть апргрейд своєї оселі. Замініть старі лампи розжарювання на енергозберігаючі. LED-лампи - економні, екологічно безпечні, мають тривалий термін експлуатації. Вони дозволяють забезпечити якісне освітлення помешкання, при мінімальному використанні енергоресурсів.
  2. Установіть димери – вимикачі з корисними функціями, що дозволяють регулювати яскравість освітлення і економити електроенергію
  3. Ще один лайфхак – зональне освітлення. Замість великих люстр частіше вмикайте настільні лампи, бра чи торшери.

Дотримуйтесь простих правил користування технікою

  1. Вимикайте з розетки прилади, якими не користуєтесь тривалий час. Після повної зарядки ґаджетів, від’єднайте їх від електромережі, бо вони продовжуватимуть споживати кіловат-години. Також це стосується телевізорів і комп’ютерів у "режимі сну".
  2. Кип’ятіть в електрочайнику не більше води, ніж потрібно зараз. А ще регулярно очищуйте його від накипу. У такий спосіб зможете підвищити теплопровідність та зменшити енергоспоживання.
  3. Встановлюйте холодильник подалі від стін і будь-якого джерела тепла: плити, нагрівача, колонки, бойлера, батарей, прямих сонячних променів. Інакше перевитрати електроенергії можуть сягнути 30%.
  4. Завантажуйте пральну і посудомийну машини на дозволений максимум, обирайте відповідний режим роботи. При неповному завантаженні перевитрати сягатимуть 10-15%, а неправильна програма "з’їдає" близько 30% енергії.
  5. Не вмикайте бойлер на повну потужність, якщо не збираєтесь її повністю використовувати - це і зайві витрати, і додаткове навантаження на прилад. Якщо він потрібен щодня, не вимикайте його з мережі – на підтримку температури витрачається менше енергії, ніж на розігрів з нуля.

Почніть зі зміни побутових звичок. Без додаткових витрат часу і коштів зможете досягти максимального результату

  1. Пам’ятайте базове правило: виходите з кімнати – вимикайте світло.
  2. Обирайте побутову техніку з класом енергоефективності "А", "А+" та вище. Вона споживає менше електроенергії, ніж моделі нижчих класів.
  3. Дбайте про чистоту. Пил на лампах і плафонах може "поглинати" до 20% яскравості, тому не забувайте регулярно протирати світильники.
  4. Використовуйте денне світло: приберіть із підвіконь об’ємні вазони та все зайве, відмовтеся від темних штор, частіше мийте вікна.
  5. Максимально змістіть споживання на нічні години та користуйтеся тарифами, диференційованими за періодами часу. З 23:00 до 7:00 електроенергія вдвічі дешевша, ніж вдень.

При щомісячному споживанні до 250 кВт∙год жителі Сумської області сплачують за електроенергію 1,44 грн/кВт∙год. Якщо використовують більше – тариф становить 1,68 грн/кВт∙год.

 

11.10.2022

Сплачуй легко

ЕНЕРГО
ПРЕМІЯ

Особистий кабінет