Побутовим споживачам

Нові правила для "зеленої" генерації: що варто знати побутовим споживачам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг ухвалила постанову "Про затвердження Змін до Правил роздрібного ринку електричної енергії" №1272. Розповідаємо про основні нововведення для власників генеруючих установок приватних домогосподарств.

ТЕХНІЧНІ НЮАНСИ

Побутовий споживач на території України може встановити генеруючі установки приватних домогосподарств на одній або декількох площадках із сукупною потужністю, яка не може перевищувати встановлені Законом України "Про альтернативні джерела енергії" обмеження для відповідної категорії генеруючої установки.   

ЗАЯВА-ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ВСТАНОВЛЕННЯ ГЕНЕРУЮЧОЇ УСТАНОВКИ: ПРАВИЛА ПОДАННЯ І ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ

Побутовий споживач надсилає звернення до постачальника універсальних послуг щодо розгляду заяви-повідомлення про встановлення генеруючої(-их) установки(-ок) за формою, що наведена в Додатку 13, а також надає такі документи:

1) копії документів, якими підтверджується право власності (користування) на земельну ділянку, право власності на житловий будинок та інші об’єкти нерухомого майна приватного домогосподарства;

2) копію паспорта точки розподілу/передачі електричної енергії приватного домогосподарства, у якому наявна інформація про встановлення генеруючої(-их) установки(-ок) з можливістю відпуску електричної енергії та організації окремого комерційного обліку відповідно до вимог Кодексу комерційного обліку;

3) копію технічного паспорта на житловий будинок або інші об’єкти нерухомого майна приватного домогосподарства та кадастровий номер земельної ділянки, на якій(-их) встановлена(-і) генеруюча(-і) установка(-и);

4) інформацію банку (у тому числі роздруковану з мережі інтернет) про банківські реквізити рахунку, відкритого в банківській установі, що має діючу ліцензію НБУ щодо провадження банківської діяльності на території України, для перерахування коштів постачальником універсальних послуг за вироблену генеруючою(-ими) установкою(-ами) приватного домогосподарства за «зеленим» тарифом електричну енергію;

5) згоду членів приватного домогосподарства та копії їх індивідуальних податкових номерів (довідок про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків).

 РОЗГЛЯД ЗАЯВИ-ПОВІДОМЛЕННЯ

Звернення побутового споживача щодо розгляду заяви-повідомлення реєструється Постачальником універсальних послуг у день його отримання.

Постачальник має перевірити повноту інформації, зазначеної в доданих документах, а також зробити запит до адміністратора комерційного обліку. За відсутності зауважень постачальник універсальних послуг реєструє заяву-повідомлення протягом 3 робочих днів від дати отримання звернення щодо розгляду заяви-повідомлення.

У разі ненадання індивідуальним побутовим споживачем повної інформації постачальник універсальних послуг протягом 3 робочих днів з дня отримання звернення щодо розгляду заяви-повідомлення надає такому споживачу повідомлення про необхідність усунення недоліків протягом 10 робочих днів.

Якщо ж споживач не усунув недоліків, йому можуть відмовити в реєстрації заяви-повідомлення.

ПОРЯДОК ВИПЛАТ

Розрахунки за вироблену електричну енергію генеруючою(-ими) установкою(-ами) приватного домогосподарства в обсязі, що перевищує місячне споживання електричної енергії таким приватним домогосподарством, здійснюються постачальником універсальних послуг з дати реєстрації заяви-повідомлення про встановлення генеруючої установки.

Розмір плати за придбану у побутового споживача електричну енергію визначається за формулою:

P плати = (W виробл - W спожит) х T, грн

W виробл – обсяг виробленої електричної енергії відповідною(-ими) генеруючою (-ими) установкою(-ами) приватного домогосподарства;

W спожит – обсяг місячного споживання електроенергії таким приватним домогосподарством;

T – встановлений зелений тариф для приватного домогосподарства, яке виробляє електричну енергію відповідною(-ими) генеруючою(-ими) установкою(- ами).

Якщо обсяг місячного споживання (W спожит) дорівнює нулю, плата за вироблену електричну енергію не нараховується. Переглянути повну версію постанови можна на вебсайті Регулятора.

 

17.10.2022

Сплачуй легко

ЕНЕРГО
ПРЕМІЯ

Особистий кабінет